Renoir: start van de werf voor 166 woningen in Evere

3 feb, 2023

BRUSSEL, 30 januari 2023 – Everecity en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) hebben op maandag 30 januari 2023 de werf voor het nieuwe bouwproject Renoir officieel opgestart. Het project Renoir, gelegen tussen de Germinalwijk en het kerkhof van Brussel, in het hart van de centrumwijken van Evere, zal bestaan uit zes gebouwen. Renoir is veel meer dan een vastgoedproject. Het maakt deel uit van de duurzame dynamiek die Everecity sinds enkele jaren ontwikkelt.

 

Ontwikkeling van een globaal project

Tussen de Veldstraat, de Auguste Renoirstraat en de Fernand Légerstraat worden er zes nieuwe gebouwen opgetrokken, ontworpen door MDW Architecture. Samen goed voor in totaal 166 woningen. De inrichting van het terrein is gericht op het welzijn van de toekomstige huurders, met onder andere de aanleg van twee voetgangerspleinen rond de twee blokken van drie gebouwen. Het is de bedoeling ontmoetingen en interacties tussen de huurders en de hele bevolking te bevorderen in aangename leefruimten. Het totale budget voor het project bedraagt 41 miljoen euro.

Het gloednieuwe project op mensenmaat biedt een brede waaier aan zeer energiezuinige appartementen met 1 tot 5 slaapkamers, die de bewoners comfort en controle over hun energieverbruik bieden. De voet van de gebouwen wordt geactiveerd door een polyvalente zaal en verschillende ruimten voor collectief gebruik, zonder de ondergrondse parkeergarages voor auto’s en fietsen te vergeten.

Het project wil onder andere voor samenhang rond de woningen zorgen. De site is ontworpen om plaats te bieden aan 100 sociale woningen en 66 woningen van een andere categorie zodat er in elk gebouw voor een sociale mix wordt gezorgd.

« Renoir sluit aan bij het soort projecten waarnaar we voor Everecity op zoek zijn: een innovatieve, energiezuinige structuur die het milieu respecteert en een nieuwe sociale dynamiek in de wijk creëert. Deze nieuwe locatie zal voor een positieve dynamiek in de Germinalwijk zorgen », aldus Mathieu Vervoort, Voorzitter van Everecity.

 

Renoir is omgeven door biodiversiteit

Het project is uitgedacht en opgevat door de ecologische en duurzame uitvoering ervan. Naast de constructie van de gebouwen omvat het terrein de inrichting van de omgeving, met respect voor de groene ruimten rond het terrein. Aangezien het bouwwerk zich bevindt op een terrein met veel biodiversiteit, is het zo ontworpen dat de landschappelijke kwaliteiten behouden blijven, dat zachte mobiliteit wordt aangemoedigd en dat de stedelijke landbouwoppervlakten worden bestendigd als hefbomen voor sociale cohesie.

Yves Lemmens, Directeur-generaal van de BGHM ziet het als volgt: « Dit nieuwe project belichaamt zowel de sociale als de milieudoelstellingen die de sociale huisvestingssector zo na aan het hart liggen, met 166 zeer energiezuinige woningen die de sociale mix bevorderen in het hart van aangename groene ruimten ».

De werken, uitgevoerd door Franki nv & Willemen Construct, zullen naar verwachting in 2025 voltooid zijn.